RSI – wat houdt dat eigenlijk in?

RSI is een afkorting voor Repetitive Strain Syndrome. De term staat in Nederland ook wel bekend als de bekende ‘muisarm’ en verwijst naar een serie klachten die te maken hebben met pijn in onder meer de schouders, de nek en de handen. Dit wordt veroorzaakt door (te) veel gebruik van bijvoorbeeld een computer.

Hoe ontstaat RSI?

RSI ontstaat aan de hand van een serie bewegingen die dermate veel wordt herhaald dat diverse pezen, zenuwen en spieren niet functioneren zoals de bedoeling is. Dit verschijnsel treedt vaak op bij mensen die dagelijks veel gebruik maken van de computer, hoewel een hoge werkdruk waarbij veel dezelfde bewegingen voorkomen óók een oorzaak kan zijn.

Welke klachten duiken op bij mensen die kampen met RSI?

De klachten van mensen met RSI richten zich voornamelijk op de schouder, de nek, de pols, de handen en de vingers van de patiënt. De pijn die optreedt duurt bij sommigen wekenlang.

Kijk hier voor meer info over RSI klachten en symptomen

Hoe los je RSI op?

RSI is op te lossen aan de hand van een betere werkhouding en het (tijdelijk) nemen van rust. Daartoe bestaan meerdere therapieën, maar ook verschillende praktische hulpmiddelen.

Welke praktische hulpmiddelen zijn voorhanden tijdens het bestrijden van RSI?

Ergonomisch verantwoorde toetsenborden, muizen en beeldschermen zorgen voor een juist gebruik van de computer en dus voor een voldoende bestrijding óf voorkoming van RSI. Onder een RSI-muis verstaan we bijvoorbeeld een exemplaar met een zogenaamde ‘rollermouse’ of een pentablet. Verantwoorde toetsenborden zijn compact, met een extern numeriek toetsenbord. Méér informatie over dit onderwerp vind je hier.

Hoe voorkom ik RSI?

Voorkomen is ook in het geval van RSI beter dan genezen. Gebruik RSI-software en -hardware en spendeer niet je hele dag achter de computer. Neem voldoende rust.

Is RSI een chronische aandoening?

Nee. Meestal verdwijnen de klachten zodra er gebruik is gemaakt van ergonomisch verantwoorde hulpmiddelen of na een rustperiode.