Uit een Canadees onderzoek is gebleken dat de feestdagen niet voor iedereen even feestelijk zijn. Muzikanten hebben door de vele uitvoeringen die ze in deze periode geven namelijk een grotere kans om last te krijgen van RSI.

Het vele musiceren zorgt ervoor dat bewegingen herhaaldelijk worden uitgevoerd en pezen, spieren en gewrichten belast worden. Veel muzikanten krijgen dan ook te maken met klachten zoals peesontstekingen, beklemde zenuwen (zoals het carpaal tunnelsyndroom), pijnklachten in het bovenlichaam (zoals nek- en rugpijn) en RSI. De hoeveelheid klachten en het soort klachten zijn vergelijkbaar met die van professionele dansers en atleten.

“Bij andere beroepsgroepen zouden dit soort klachten niet als bijzonder ernstig beschouwd worden. Maar als je een topmuzikant bent en oefent voor de uitvoering van een muziekstuk, heb je niet de keuze om zo maar te stoppen. Je moet meerdere uren per dag repeteren en als je dit soort pijnklachten hebt, kan het schadelijk zijn.” — Christine Guptill, professor in de ergotherapie en klassiek geschoold hobospeler

Vooral bij muzikanten die werkzaam zijn op freelancebasis is de verleiding groot om zo veel mogelijk werk aan te nemen, met het gevolg dat overbelasting op de loer ligt.