Misschien associeer je RSI vooral met kantoorwerkzaamheden. Administratief medewerkers doen immers vaak veel dezelfde routineklussen. Toch veroorzaken herhaalde bewegingen maar een klein gedeelte van de klachten aan nek, schouder en arm. Ook blijkt dat niet alleen mensen op kantoor kans op RSI hebben.

Spanning

Volgens bedrijfsfysiotherapeut Renze Sanberg is in 90 % van de gevallen niet alleen de herhaalde beweging de oorzaak, maar spelen ook factoren als stress en spanning mee. Het hoeft hierbij niet om negatieve spanning te gaan. Gezonde spanning kan ook zorgen voor een verkeerde houding. Als hierdoor een blijvende pijn ontstaat, kan er sprake zijn van RSI. Tegenwoordig gebruiken medici vaak de term CANS (Complaints of the Arm, Neck and Shoulder).

RSI ook thuis

RSI-klachten komen niet alleen in een kantooromgeving voor. Volgens Sanberg hebben ook mensen in andere beroepssectoren klachten. Denk bijvoorbeeld aan een metselaar, slager of kapper. Ook zij maken vaak dezelfde bewegingen in een soms gespannen houding. RSI-klachten kunnen ook thuis ontstaan. Sanberg ontmoette ooit een vrouw met klachten, maar hij kon geen verkeerde werkhouding ontdekken. Uiteindelijk bleek dat de vrouw thuis regelmatig breide. Het breien bleek de oorzaak van haar probleem. Ook andere bewegingen in een wat gespannen houding kunnen klachten veroorzaken. Een gamer bijvoorbeeld die op het puntje van zijn stoel zit kan een verkeerde houding aannemen.

4 tips

klachten zoals tintelingen en pijn moet je altijd serieus nemen, zodat het niet verergert. Ga met klachten naar een fysiotherapeut of huisarts. Nog beter is het om klachten te voorkomen. Sanberg geeft tips:
Neem op tijd pauze. Haal bijvoorbeeld wat te drinken of wandel een rondje.

  • Check elk kwartier of je niet ongemerkt je spieren aanspant.
  • Wissel je houding regelmatig.
  • Zorg voor een ontspannen werkhouding
  • Gebruik je rugleuning om beter op je beeldscherm te kunnen kijken.