Inmiddels is het bij veel mensen wel bekend dat het onverstandig is om (te) lang achter elkaar werkzaamheden met herhalende bewegingen uit te voeren. Een goed voorbeeld hiervan is het werken op de computer – de term muisarm is niet voor niets een synoniem geworden voor RSI.

Om RSI-problemen te voorkomen kun je het beste verschillende werkzaamheden uitvoeren, tussendoor speciale oefeningen doen en/of even van je plek af gaan, bijvoorbeeld om koffie te halen. Wat echter ook een goede én leuke maatregel is om geen last van RSI te krijgen, is het ondergaan van een stoelmassage.

Ideaal voor op de werkvloer

Een stoelmassage is een korte, activerende massage die gegeven wordt op een speciale massagestoel. Deze is zo gemaakt, dat je hier ontspannen op kunt zitten. Het grote voordeel van een stoelmassage is bovendien, dat deze over de kleding heen gegeven wordt. Het is dus ideaal voor op de werkvloer, vooral ook omdat het stress verlagend is en preventief werkt tegen RSI.

Een stoelmassage is bijzonder geschikt voor mensen die:

  • Veel in dezelfde houding zitten
  • Veel op de computer werken
  • Zwaar lichamelijk werk verrichten
  • (Regelmatig) onder hoge druk werken
  • Last hebben van stress en/of andere spanningsklachten

Positieve effecten op lange en korte termijn

Steeds meer bedrijven en organisaties bieden hun medewerkers de mogelijkheid om regelmatig een stoelmassage te ondergaan. Niet zo vreemd, want een onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft aangetoond dat een stoelmassage op het werk een positieve invloed heeft op de medewerkers. Het levert zelfs een fikse daling van het ziekteverzuim op.

De effecten op korte termijn zijn dat mensen zich meer kunnen ontspannen, met als gevolg dat zij stressbestendiger worden en beter gehumeurd zijn. Doordat de doorbloeding van de spieren verbetert worden deze soepeler, nemen eventuele bestaande klachten af en kan men zich beter concentreren. Over het algemeen voelt men zich na een stoelmassage ontspannen, verfrist en vol energie.

Ook op lange termijn hebben stoelmassages positieve gevolgen, mits deze regelmatig herhaald worden. Klachten kunnen dan zelfs geheel verdwijnen en het ontstaan van nieuwe klachten wordt voorkomen (of op zijn minst snel verholpen).

60 drukpunten op het bovenlichaam

Een stoelmassage is een vorm van drukpuntmassage waarbij het hoofd, de nek, de schouders, de rug, de armen, de handen en de heupen behandeld (kunnen) worden. Hierbij wordt de bloesomloop gestimuleerd, waardoor de aanvoer van zuurstof naar de hersenen toeneemt en afvalstoffen sneller afgevoerd worden. In totaal worden er zo’n zestig drukpunten op het bovenlichaam behandeld en duurt de gehele stoelmassage zo’n 15 minuten.

Er is echter één aandachtspuntje: doordat het een drukpuntmassage is, is een stoelmassage niet geschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger proberen te worden.

Alleen maar voordelen

Is een stoelmassage ook iets voor jouw organisatie? Dan is het goed om te weten dat een stoelmassage fiscaal aftrekbaar is, doordat het onder de vrije Arbo voorzieningen valt. De kosten van een stoelmassage op de bedrijfsvloer kunnen dus opgevoerd worden bedrijfskosten.

Kortom, er zijn eigenlijk alleen maar goede redenen te bedenken om vandaag nog een stoelmassage te regelen!