3 tips om RSI te voorkomen

De meeste mensen spenderen niet alleen op het werk veel tijd achter de computer, maar ook thuis wordt de computer nog regelmatig gebruikt om informatie op te zoeken, voor entertainment of om de administratie bij te houden.

De computer is echter ook de belangrijkste veroorzaker van RSI en het is daarom verstandig om enigszins voorzichtig te zijn bij het gebruik van de computer. Wij hebben een drietal tips om je daarbij te helpen.

1.       Gebruik RSI-software

RSI-software zorgt ervoor dat je regelmatig een pauze neemt tijdens het gebruik van de computer en in sommige gevallen worden er ook tips en oefeningen gegeven die het lichaam helpen te ontspannen en zo het ontstaan of verergeren van RSI kunnen voorkomen.

2.       Zorg voor een ontspannen houding

Een verkeerde houding zorgt er vaak voor dat je je lichaam geforceerd gebruikt en dat zenuwen, spieren en pezen overspannen raken. Denk regelmatig even na of je geen spanning in je lichaam voelt en probeer te allen tijde ontspannen achter de computer te zitten. Als je pijntjes voelt, stopt dan even en ga daarna verder in ontspannen houding.

3.       Probeer afleiding te zoeken

Het is niet goed om de hele dag achter te computer door te brengen en het is daarom verstandig om af en toe ook andere dingen te doen. Als je aan het werk bent, dan kun je misschien wat papierwerk afhandelen of als je in je vrije tijd zit te computeren dan kun je bijvoorbeeld buiten een wandeling maken of gewoon even naar de tv kijken.