Medische achtergrond

Mensen met RSI hebben pijnlijke klachten aan arm, hand, pols, elleboog, schouder, nek en/of vingers. Die klachten worden veroorzaakt doordat zenuwen, pezen en spieren zijn aangetast door de herhalende bewegingen die je maakt. De pijn kan bovendien beginnen in een gewricht zoals de elleboog en zich zonder behandeling verder uitbreiden in je lichaam naar bijvoorbeeld bovenarm of onderarm. Wat gebeurt er nu in je lichaam waardoor je zulke RSI klachten krijgt?

Aanspannen en ontspannen van je spieren

De spieren in een lichaam verbruiken veel energie om hun werk te doen. Dat kan alleen als er een goede aanvoer van energiestoffen en een goede afvoer van afvalstoffen is. Een goede hartfunctie en werkende spierpomp zijn hiervoor verantwoordelijk. Die spierpomp zorgt dat door het aanspannen van spieren de bloedvaten samengeknepen worden en het bloed uit het vat wordt opgerekt. Als de spieren ontspannen en de druk wegvalt, openen de bloedvaten zich weer om bloed op te nemen. Op deze manier pompt je lichaam bloed door de spieren, onmisbaar voor een gezond lichaam.

Houd je de spier continu aangespannen, wat al snel gebeurt als je veel stilzit, dan valt de werking van de spierpomp weg. Daardoor worden er te weinig energiestoffen aangevoerd en blijven er teveel afvalstoffen in je bloed achter (ook wel verzuring). Als gevolg daarvan voel je pijn en span je (onbewust) spieren nog eens extra aan. Bovendien zorgt verhoogde spanning in spieren voor irritatie in de pezen van de spieren. Alleen bij een goede afwisseling tussen het aanspannen en ontspannen van je spieren is er sprake van een goede doorbloeding. Veel stil en in dezelfde houding zitten is daarom niet bevorderlijk voor de doorbloeding van je spieren of de kracht van de pezen. Regelmatig ontspannen en bewegen is de enige manier om de pijn door een slechte doorbloeding tegen te gaan.

Pijn veroorzaakt door triggerpoints en trapezius

Niet alleen een slechte doorbloeding kan de oorzaak zijn van RSI klachten. Dit kan ook ontstaan door lokale verhardingen, wat men triggerpoints noemt. Zulke verhardingen vind je in je nek-, schouder- armspieren. Deze triggerpoints kunnen zelf pijnlijk voelen, maar ook doorwerken in andere delen van je lichaam. Zo zijn ze vaak de oorzaak van tintelingen en een vermoeid gevoel in je armen en handen. Onderzoek laat zien dat veel RSI klachten in schouders, nek en armen veroorzaakt worden door de monnikskapspier, medisch trapezius genoemd. Dit is de spier die zorgt voor het optillen en stabiliseren van je schouders. Bij bijvoorbeeld het optillen van je armen span je deze spier fors aan. Ook bij een verkeerde werkhouding gebruik je de trapezius meer dan goed voor je is. De pijnlijke verhardingen in de spier kunnen naast veel nekklachten ook hoofdpijn veroorzaken. Massage kan helpen.

Slijtage van banden en vliezen in je gewrichten

Tot slot kan slijtage aan je gewrichten oorzaak zijn van RSI klachten. De banden en vliezen rondom een gewricht bestaan uit bindweefsel dat het gewricht beschermd en de bewegingen stuurt. Het veelvuldig oprekken van bindweefsel zorgt dat het slapper wordt en je pijn krijgt in je gewricht. Dit gebeurt bij het hangen van gewrichten en dus te weinig bewegen, zoals bij kantoorwerk het geval is. Een goede balans tussen zitten en bewegen blijft een belangrijke remedie voor het voorkomen van RSI.